Pengikut

Thursday, August 26, 2010

Apa itu Tilt-Shift?

Tilt-Shift ialah fotografi untuk menangkap gambar secara miniature. Tapi, nak buat tilt-shift ni kena la ada lens tilt-shift. Harganya teramatlah mahal dan tak mampu di miliki. Selalunya penggemar-penggemar benda-benda miniature dan juga jurugambar arkitek memang menggemari fotografi jenis ni. Ini ialah contoh satu lens tilt-shift yang saya ambil dalam dalam web canon (www.canon.com.my).


Tapi, jangan risau kerana walaupun harga lens ni mahal tak semestinya kita tak boleh buat fotografi dengan menggunakan teknik ini. Zaman sekarang macam-macam benda boleh buat. Ada satu software yang boleh menjadikan gambar yang kita ambil daripada kamera digital biasa dan ubahkan gambar tersebut menjadi gambar seolah-olah menggunakan lens tilt-shift. Anda boleh cuba pergi ke laman web ini http://tiltshiftmaker.com/ dan mencubanya sendiri. Yang penting ada minat semua jadi. Selamat mencuba dengan hasil karya fotografi terbaru anda.

P/S: Kalau dah jadi nanti e-maillah kepada saya ( alongtegar79@gmail.com ) supaya boleh saya masukkan ke dalam blog ini untuk dipamerkan di sini. Jangan segan silu, boleh guna nama samaran.

No comments: