Pengikut

Thursday, August 26, 2010

Malam ni bulan ada dua?

Apa kabar semua, kepada jurugambar-jurugambar semua. Inilah masanya untuk bersiap-sedia. Aku baru mendapat sms daripada seorang rakan sekolah (Mrs.Yati). Katanya, malam ini pada jam sekitar 12.30 tghmalam, planet Marikh akan berada berdekatan dengan Bumi. Jadi, kita akan nampak seolah-olah ada dua bulan. Bila ditanya di mana, rakan ku memberitahu di Malaysia pun boleh nampak.

Jadi apa lagi, capai kamera dan bersedia. Sekurang-kurangnya kalau takder pun kita dah bersedia. Nak buat macam mana kalau tak nampak? Tapi kalau nampak, apa lagi ambil la gambar banyak-banyak. Fenomena ni akan berlaku lagi pada tahun 2287 Masihi. Kalau korang masih hidup lagi time tu ok la. Tapi kalau rase tak boleh hidup time tu, malam ni la pengalaman korang dapat tengok dan bergambar sekali seumur hidup. Jadi, korang fikirklah sendiri. Lagi satu, pastikan bateri kamera tu penuh....dan memori kad dah tersedia dalam kamera. Takut nanti menyesal tak dapat ambil gambar.

P/S: Kalau malam ni takder dua bulan, korang jangan la hentam aku esok dalam blog ni pasal esok aku cutiii daripada berblogging (kalau bulan tak muncul la!)...hehehehe.

4 comments:

ARNaBS said...

kalo mlm nih xdak gak 2 bln tuh, ckgu kna blnja mkn..

mio shahril said...

Takpa, cikgu tak risau pasal dah ada dah bulan tu.Tak caya pi tengok kat luar... Kecik je. macam bintang tapi terang macam spotlight. Pukul 12.30 karang tak tau la pulak besar mana?tunggu....

ARNaBS said...

haha..ok2 sya cya..nmpk dh..tq 4 that information

mio shahril said...

Subhanallah, sempat la juga kita tengok dalam hayat kita. Allah tu Maha Besar. Planet Marikh yang jauh pun boleh nampak..