Pengikut

Wednesday, August 25, 2010

Mengambil Gambar Orang Kenamaan

Mengambil gambar orang kenamaan merupakan satu cabaran yang besar. Anda harus tahu bagaimana hendak memulakan langkah. Apatah lagi anda tidak punya pas masuk atau pun tag urusetia apabila sesuatu acara berlangsung. Di sini saya perturunkan beberapa petua yang boleh anda ikuti sekiranya anda ingin merakam VVIP dari dekat.

Jadi, peratam sekali pastikan pakaian anda seboleh-bolehnya menepati bagi acara rasmi. Lagi baik kalau anda ada memakai vest jurugambar. Lagipun, vest jurugambar sekarang mudah di dapati dan harganya agak berpatutan. Paling mustahak ialah anda mestilah memakai kasut. Kemudian, apabila tiba di lokasi cuba berada dalam kelompok jurugambar-jurugambar yang lain. Lagi ramai kelompok tu lagi bagus supaya orang tak berapa perasan. Anada sekarang dah nampak macam seorang jurugambar profesional.Bila mengambil gambar VVIP tersebut, pastikan anda dapat mengambilnya pada saat yang betul. Waktu  ini kepekaan anda adalah penting. Misalnya, mengambil ketika wajah dalam keadaan yang ceria. Kalau boleh cuba mengambil gambar daripada sudut yang pelbagai. Lagi baik kalau anda mengambil gambar dengan banyak. Jangan risau, kamera DSLR menggunakan kad memori yang membolehkan kita buang balik gambar yang kita tak berapa berkenan. Tak rugi apa-apa. Bila nak cuci gambar nanti, pilihlah gambar yang paling kita puas hati, selebihnya simpan dalam storan hardisk komputer kita. Kalau banyak gambar yang elok, jangan delete kerana mungkin satu hari nanti kita akan memerlukannya. 

Jadi, apa lagi ada je majlis kat tempat anda jangan lepaskan peluang untuk mencuba mengambil gambar VVIP sebagai seorang jurugambar yang nampak macam profesional (alah orang bukannya tau pun!).

Di bawah ini saya lampirkan beberapa gambar orang-orang kenamaan yang sudah saya ambil.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

No comments: